PrintFrendly

2017. április 30., vasárnap

Sonkás csigatekercs kalács



Ha kelt csiga, akkor általában az édes fajtája jut rögtön az eszünkbe. Pedig egy sós, sajttal, sonkával töltött változat is ugyanolyan finom egy csésze gőzölgő kávé, vagy egy bögre kakaó mellé. Az uborka egy picit különlegesebb ízvilágot kölcsönöz a kalácsnak, de nem tolakodóan erős benne. Azt hiszem néha érdemes a megszokott dolgokon túllépve új fogások felé elindulni :-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában.

Hozzávalók 4 személyre:
Tésztához:
*35 dkg liszt
*1 kk só
*1,5 dkg friss élesztő
*1,5 dl tej
*1 kk cukor
*4 dkg vaj
*1 kisebb tojás

Töltelékhez:
*12 dkg vékonyra szeletelt sonka
*12 dkg vékony szelet trappista sajt
*1 kisebb savanyú uborka

Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2 ek tej

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A szeletelt sajt lapokkal befedjük a tésztát úgy, hogy körben a szélénél csupasz maradjon kb. 2 cm-nyi rész. A sajtra fektetjük a sonkát, majd megszórjuk az apróra kockázott uborkával. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. A két végét levágjuk, majd a tekercset öt darab, egyforma nagyságú cikkre vágjuk. 
Egy 25*11 cm-es kalácssütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd a tekercseket beleállítjuk úgy, hogy egyet a forma jobb felére, a következőt a bal oldalára és így tovább. 
Letakarva kb. 35 percet kelesztjük.  A tetejét lekenjük egy tojás és egy kevés tej keverékével. 
180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel kb. 45 perc alatt készre sütjük. 
A formában hagyjuk teljesen kihűlni.    

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.                              



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése