PrintFrendly

2015. január 17., szombat

Diós-szilvalekváros labdabukták

Hiába hétvége, ma is korán kidobott az ágy. Már napok óta kelt tésztára vágytam, mégpedig édesre. Így hajnalban nem is volt kérdés, hogy dagasztás következik. Azt tudtam, hogy lekvárosat szeretnék, majd jött hozzá az ötlet, hogy egy kis dióval meglehetne szórni.

Mire felkeltek a gyerekek, már ki is vettem a buktákat a sütőből.
Hozzávalók 18 db labdához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Továbbá:
*18 tk sűrű szilvalekvár
*1 ek olvasztott margarin
*2 púpos ek darált dió

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy ovális kerámia sütőformát egész vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.
Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi szilvalekvárt.
A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk.
A buktákat az előkészített formába rendezzük.
A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25 percet kelni.
A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk darált dióval.
180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése